[Diễn đàn] [Diễn đàn] > Thảo Luận Về Rau Sạch [đang di chuyển dữ liệu...] > Sẻ Chia Kinh Nghiệm
Điều lệ sinh hoạt   Có bài mới Có bài mới Kênh RSS - Sự độc hại của Bột Nêm
  Tìm kiếm trong diễn đàn   Events   Đăng ký Đăng ký  Đăng nhập Đăng nhập


HƯỚNG DẪN ĐƯA HÌNH ẢNH LÊN DIỄN ĐÀN - 08.2018


VĂN HÓA - QUY TẮC ỨNG XỬ VÀ NỘI QUY DIỄN ĐÀN RAU SẠCH

Sự độc hại của Bột Nêm "Mushroom Seasoning"

 Trả lời bài  Trả lời bài  Trang  <1234 6>
Tác giả
Nội dung
  Chủ đề  Tìm kiếm Chủ đề Tìm kiếm  Tùy chọn chủ đề Tùy chọn chủ đề
cuhanh Xem từ trên xuống
Member
Member
Ảnh đại diện

Gia nhập: 13 Oct 2012
Địa chỉ: Hoàn Kiếm
Status: Offline
Points: 7
Tùy chọn đăng bài Tùy chọn đăng bài   Thanks (0) Thanks(0)   Trích dẫn cuhanh Trích dẫn  Trả lời bài Trả lời Direct Link To This Post Đã đăng: 25 Jan 2013 lúc 4:28pm
Hic, giờ quán phở nào cũng cho một thìa mì chính rõ to, mình không bảo là họ mặc định cho vào.
Em thấy hầu hết mọi người giờ kô ăn mì chính, sao họ vẫn dùng vừa mất tiền lại mất công mà khách họ có ăn đâu
IT - "Nông dân thủ đô" - Admin - Vietnam tours - Dịch vụ làm visa - Bảo hiểm du lịch
Quay về đầu
MinhTri1982 Xem từ trên xuống
Member
Member
Ảnh đại diện

Gia nhập: 19 Sep 2012
Địa chỉ: P14 Q10
Status: Offline
Points: 8
Tùy chọn đăng bài Tùy chọn đăng bài   Thanks (0) Thanks(0)   Trích dẫn MinhTri1982 Trích dẫn  Trả lời bài Trả lời Direct Link To This Post Đã đăng: 25 Jan 2013 lúc 6:33pm
 Đúng như lời Bác Sâu nói , ăn trể 1 chút thì dính chưởng . Để cho an tâm nên tìm quán quen mà ăn cho chắc ăn .
Quay về đầu
sâurau Xem từ trên xuống
Moderator
Moderator
Ảnh đại diện

Gia nhập: 21 Feb 2009
Địa chỉ: qBthanh -TP.HCM
Status: Offline
Points: 70
Tùy chọn đăng bài Tùy chọn đăng bài   Thanks (0) Thanks(0)   Trích dẫn sâurau Trích dẫn  Trả lời bài Trả lời Direct Link To This Post Đã đăng: 25 Jan 2013 lúc 7:19pm
Từng viết bởi FlavorEnhancer FlavorEnhancer Đã được viết:

....I am a food scientist and have been working in food industry for many years....


Thưa bác Gia Vị kính mến,

Theo như bác tự giới thiệu, từ nhiều năm tới giờ bác vẫn đang làm trong ngành công nghiệp thực phẩm với vị trí là một nhà nghiên cứu thực phẩm thì mong bác giải đáp cho tôi một số thắc mắc sau:

1. Tôi có ông bạn người Nhật và ông ta nói với tôi rằng hiện nay gia đình và bạn bè của ông ấy ở Nhật không dùng bột ngọt bột nêm gì, nấu súp thì lấy vị ngọt trong thực phẩm tự nhiên như rong biển, xương hầm...vậy sao họ lại khước từ gia vị nhân tạo?

2.Hãng bột ngọt nổi tiếng của Nhật là Ajinomoto đầu tư qua SX tại VN và bán sản phẩm tại VN có phải vì ở những nước đang/chậm phát triển mới tiêu thụ gia vị nhân tao?

3. Gia vị nhân tạo đúng là làm cho người dùng cảm thấy ngon miệng hơn, cảm giác gần như xương hầm vậy thì trong các gia vị ấy có cái gì bổ cho sức khỏe con người không hay là chỉ đơn thuần "đánh lừa" vị giác con người.

4.Bác đã thử ăn tô phở có liều bột ngọt như bài viết của tôi ở trên bao giờ chưa? Nếu như bột nêm không ảnh hưởng gì đến sức khỏe con người liệu bác có can đảm thử ăn món nào đó có lượng bột ngọt như tôi đã miêu tả không? Từng ăn rồi thì bác có cảm giác cứng hàm như tôi hay bị không?

5.Sản phẩm bột nêm bột ngọt được lưu hành khắp thế giới thì chắc chắn phải vượt qua được hàng rào kiểm soát an toàn vệ sinh thực phẩm của nhiều quốc gia rồi, vậy sao tôi ăn vẫn bị phản ứng cứng hàm (trên đường đi làm về tôi vừa ghé làm trọn tô bún bò giò heo ngon quá bác ạ, xương ninh nhìn rõ một nồi đầy mà sao họ vẫn nêm bột ngọt? Về nhà thấy thoáng mỏi nhừ 2 bên xương hàm chứ chưa bị cứng cổ). Vậy phản ứng tự nhiên của cơ thể gây khó chịu như thế thì gia vị đó có được coi là tốt hay không?

Mong nhận được sự trả lời của bác,

Kính thư,
Sâurau.


Đã được chỉnh sửa bởi sâurau - 25 Jan 2013 lúc 7:21pm
Quay về đầu
tienlethuy Xem từ trên xuống
Member
Member


Gia nhập: 17 Jun 2010
Địa chỉ: TPHCM
Status: Offline
Points: 33
Tùy chọn đăng bài Tùy chọn đăng bài   Thanks (0) Thanks(0)   Trích dẫn tienlethuy Trích dẫn  Trả lời bài Trả lời Direct Link To This Post Đã đăng: 25 Jan 2013 lúc 8:25pm
Cuộc đời của mỗi người trước đây đều trải qua 4 giai đoạn 'sinh - lão - bệnh - tử". Nhưng thời buổi này, cuộc đời của chúng ta chỉ còn có 3 giai đoạn "sinh - bệnh - tử", bỏ qua giai đoạn lão. Vậy chúng ta không cần lo xấu vì già nữa.
Quay về đầu
FlavorEnhancer Xem từ trên xuống
Member
Member
Ảnh đại diện

Gia nhập: 25 Jan 2013
Status: Offline
Points: 0
Tùy chọn đăng bài Tùy chọn đăng bài   Thanks (0) Thanks(0)   Trích dẫn FlavorEnhancer Trích dẫn  Trả lời bài Trả lời Direct Link To This Post Đã đăng: 26 Jan 2013 lúc 9:58am
This is to response to "saurau" article above.
 
1. Each of us have different preference. Your friend choose not to use MSG or any flavor enhancer is fine. It is strictly his preference. There are a lot of ingredients that have natural MSG or flavor enhancer. Some of them are milk, meat, fish, cheese, mushroom, tomato, etc. Unfortunately, most of us tend to over cook these ingredients. When you over cook, the MSG or natural flavor enhancer got destroyed. Therefore, most of us (if not all), add processed MSG or flavor enhancer to our food to bring back the taste.
2. Ajinomoto built a process plant in Vietnam strictly because of economical reason. The labor cost in Vietnam is cheap and there are no regulations (If there are regulations, who will enforcing it? My guess is with an envelop of $ will pass all the requirements) in running the plant. If Ajinomoto built a plant in the US, the cost of MSG will be about 10 to 20 times more. For the simple facts, labor cost in US is high, cost of cleaning up all the waste that comes from the processing and the cost to comply with all other regulations. No, you are wrong about Asian or under-develop countries using more MSG or flavor enhancer than the developed countries. I used to work for a major food company in US. The amount of MSG that they stock in warehouse is about 1/3 of all other ingredients. In general, develop countries use as much or even more MSG or flavor enhancer than the under-develop countries, this is the facts. The statement that I heard a lot of times is that "My restaurant is in the Caucasian or upscale area, so we don't use MSG since Caucasian do not eat MSG..." I asked them, "Have you been in the back of five star restaurants or kitchen before?" I always told my customers not to take my words for it but go into any major supermarket, pick up any processed food products and read the label.
3. MSG or any flavor enhancer is FLAVOR ENHANCER. These ingredients are ENHANCER not the FLAVOR. For example, number 1 is flavor and number 0 is enhancer. If you put the number 0 in front of number 1, the result will be 1. But if you put number 0 in the back of number 1, the result will be 10. The function of MSG or any flavor enhancer is to ENHANCE the product that they used with. Unfortunately, most of us (if not all), use FLAVOR ENHANCER as FLAVOR.
4. Personally, I cannot tolerate too much MSG. Therefore, I will not be able to taste a bowl of Pho as you mentioned above. You cannot abuse MSG or any products. For example, is water good for you? Most if not all will say yes. I agree that water is good and also very important for us. However, if you do not know how to swim and you jump into the pool. Guess what, you are done. Same thing with MSG or any flavor enhancer, you have to treat it with respect. Most people do not allergic to MSG. This is the reason that MSG is not considered as Allergen ingredient by FDA. All of us eat MSG everyday but we do not aware of it. For example, if you eat fish, meat, cheese, diary products, tomato, mushroom, etc. you are eating MSG. But why don't we get any side effect when eating these products? The answer is because the amount is low. If we use MSG at a low level enough just as a flavor enhancer, not only did it give you a nice taste but at the same time, it does not have side effect. The chemical name for MSG is monosodium glutamte.  So after you digest the MSG, the chemical breaks down to sodium and glutamic acid. Sodium is salt. This is the reason that it makes us thirsty when eating too much MSG.
5. When using too much MSG not only that it does not help to make products more tastier but also make products taste like metalic. When MSG used to their level, it will reach plateau level. So by adding more does not means more tastier but at the same time, it provides side effects like thirsty, itchy, nauseau, headache, etc. These are just temporary symtoms not long term effects like some doctors claimed.
 
I hope this will answer your questions.
 
 
Quay về đầu
sâurau Xem từ trên xuống
Moderator
Moderator
Ảnh đại diện

Gia nhập: 21 Feb 2009
Địa chỉ: qBthanh -TP.HCM
Status: Offline
Points: 70
Tùy chọn đăng bài Tùy chọn đăng bài   Thanks (0) Thanks(0)   Trích dẫn sâurau Trích dẫn  Trả lời bài Trả lời Direct Link To This Post Đã đăng: 26 Jan 2013 lúc 10:23am
Cám ơn bác Gia Vị đã trả lời, tôi hiểu rồi, vấn đề là đúng liều. Hương vị nhân tạo vừa đủ bù đắp phần hương liệu trong thực phẩm tự nhiên bị bay mất bởi quá trình gia nhiệt khi chế biết đồ ăn mới là sử dụng đúng cách phải ko bác.

Monosodium glutamte trong bột ngọt bác cho biết là nó tự phân rã trong đường tiêu hóa nhưng tôi có đọc đâu đó rằng điều đó chỉ đúng khi nêm vào thực phẩm ngay lúc tắt bếp kết thúc việc xào,nấu.
Nếu tôi nêm bột ngọt trước như khi tẩm ướp thực phẩm chẳng hạn thì có bị sao ko?

    Những năm tháng khó khăn, bột ngọt khan hiếm mẹ tôi thường khai gian với bác sỹ để được phát một thứ thuốc trị bệnh thần kinh, trong thuốc này có chứa một hàm lương cao glutamte,tên thuốc thì tôi ko nhớ nhưng do phải giã viên này thành bột trộn vào tô canh tôi vẫn nhớ nó màu trắng và to bằng móng tay ngón đeo nhẫn. Quả nhiên tô canh ngọt hẳn. Mẹ tôi dặn ko được nêm vào khi nồi canh đang nấu. Vậy giờ đây tôi nêm mì chính (bột ngọt) trước khi nấu nướng thì có sao ko bác?
   



Quay về đầu
FlavorEnhancer Xem từ trên xuống
Member
Member
Ảnh đại diện

Gia nhập: 25 Jan 2013
Status: Offline
Points: 0
Tùy chọn đăng bài Tùy chọn đăng bài   Thanks (0) Thanks(0)   Trích dẫn FlavorEnhancer Trích dẫn  Trả lời bài Trả lời Direct Link To This Post Đã đăng: 30 Jan 2013 lúc 9:46am
Monosodium Glutamate is very heat stable. The melting temperature of MSG is about 450 degree F. This is when MSG melt and dissipate. The cooking temperature is about 200-250 degree F. So adding MSG to food before cooking, during cooking or after cooking really does not reduce its characteristics.
 
The "salt" of Glutamate comes in many different forms. Some of them are Calcium Glutamate, Potassium Glutamate, Ammonium Glutamate, etc. Of all the salt forms, MSG has the least metallic taste and not toxic when digested by body.
Quay về đầu
aloevera Xem từ trên xuống
Member
Member
Ảnh đại diện

Gia nhập: 28 Oct 2012
Status: Offline
Points: 1
Tùy chọn đăng bài Tùy chọn đăng bài   Thanks (0) Thanks(0)   Trích dẫn aloevera Trích dẫn  Trả lời bài Trả lời Direct Link To This Post Đã đăng: 30 Jan 2013 lúc 11:10am
Châu Á vẫn là mấy nước sản xuất nhiều và tiêu thụ nhiều mấy thứ gia vị này nhất

World MSG capacity has rapidly expanded in recent years. World production and consumption of MSG have also recently increased significantly. The primary worldwide use of MSG is as a flavor enhancer in food. MSG functions as a basic flavor, referred to asumami in Japan. Virtually all MSG is consumed in the production of foods. A negligible amount of MSG is used in animal feeds. The recent rapid increases in world production and consumption of MSG are related to rapid increases in Chinese production and consumption. Currently, China is the world’s largest MSG producing and consuming country. Chinese production and consumption accounted for approximately 73% and 67% of world production and consumption in 2009, respectively. In recent years, Chinese exports of MSG have also been expanding rapidly. In 2006, China became the world’s largest MSG exporting country. Chinese exports accounted for approximately 37% of the world’s MSG exports in 2009.

The following pie chart shows world consumption of MSG:

monosodium glutamate

Ajinomoto, the world’s largest MSG producer, operates wholly and partly owned plants in Japan, Brazil, Peru, the United States, France, China, Indonesia, Malaysia, the Philippines, Thailand and Vietnam. Ajinomoto accounts for approximately one-fourth of the world capacity for MSG.

MSG capacity is largely concentrated in Asia, where feedstocks and labor are abundant and inexpensive and where demand is highest. Asian production accounted for approximately 91% of world MSG production in 2009. In addition to China, Indonesia, Taiwan and Thailand are other major producing countries in Asia. Asian consumption is also the largest, accounting for approximately 89% of MSG world consumption in 2009. MSG consumption in Asia, excluding Japan, is expected to continue to increase during 2009–2014.

Chinese MSG capacity has increased rapidly in recent years. Overcapacity is expected.

ALOEVERA FERTILIZER
NO CHEMICAL HEAL YOUR SOIL
Quay về đầu
aloevera Xem từ trên xuống
Member
Member
Ảnh đại diện

Gia nhập: 28 Oct 2012
Status: Offline
Points: 1
Tùy chọn đăng bài Tùy chọn đăng bài   Thanks (0) Thanks(0)   Trích dẫn aloevera Trích dẫn  Trả lời bài Trả lời Direct Link To This Post Đã đăng: 30 Jan 2013 lúc 11:13am
Từng viết bởi FlavorEnhancer FlavorEnhancer Đã được viết:

Monosodium Glutamate is very heat stable. The melting temperature of MSG is about 450 degree F. This is when MSG melt and dissipate. The cooking temperature is about 200-250 degree F. So adding MSG to food before cooking, during cooking or after cooking really does not reduce its characteristics.
 
The "salt" of Glutamate comes in many different forms. Some of them are Calcium Glutamate, Potassium Glutamate, Ammonium Glutamate, etc. Of all the salt forms, MSG has the least metallic taste and not toxic when digested by body.

The problems associated with processed foods continue to grow. Our overabundance of these items has left a society struggling with poor nutrition and overall health. Information on the food additive monosodium glutamate, or MSG, needs to be shared to protect the American family.

MSG is a flavor enhancer traditionally used in Chinese food, but found today in many foods like breakfast sausages and potato chips. Understanding the pitfalls of MSG can be very confusing. Glutamate is a naturally occurring amino acid that the body uses and needs. The synthetic manipulation and processing of glutamate produces a form that is not found in nature. Proven by studying many other areas, particularly hormone medications, attempting to recreate a product of nature often produces less than desirable results. MSG has been labeled an excitotoxin because it is thought to have the ability to overstimulate cells to death. Many people link headaches, flushing, poor attention and other symptoms, as well as diseases like fibromyalgia, to MSG intake.

Research on MSG has varied, and conventional medicine lacks in understanding what many patients have already found. Research has documented several effects related to MSG, including burning sensations of the mouth, head and neck, weakness of the arms or legs, headaches and upset stomach approximately 15 minutes after the MSG is consumed [Source: Metcalfe]. Further research again points to problems such as flushing, headaches and hives or allergic-type reactions with the skin [Source: IziksonGladstein,Simon]. Other reports suggest that there is really no link between MSG and these symptoms, though this data seems to be wavering [Source: FernstromLawrence]. In fact, a double blind study (where both researchers and test subjects were not aware who was getting a real test or a fake test) found that MSG exposure caused muscle tightness, fatigue, numbness or tingling, and flushing [Source: Yang]. One study in mice concluded that injections of MSG produced obesity, inactivity and many other hormone fluctuations [Source: Lorden]. Respected neurosurgeon Russell Blaylock, M.D., even wrote a book on the subject,Excitotoxins: The Taste That Kills.

One of the most important factors in MSG research is that some of the effects can occur very quickly while others, that are perhaps much more detrimental, might be more cumulative over time with subsequent exposure. For example, a study done with animals found that MSG exposure over a period of 3-6 months led to significant risk for damage to the retinas of the eyes [Source: Ohguro]. These changes were not seen right away in the study, demonstrating that studies on MSG using 1-2 doses might miss many of the potential long-term effects associated with MSG intake.

MSG comes in many processed foods and snacks. Similar to high fructose corn syrup and partially hydrogenated oils, consumers need to get in the habit of looking for monosodium glutamate. MSG does not occur naturally in whole foods, so you do not have to worry about it in apples or bananas. Manufacturers are required to state if MSG is included in products on their food content label. Unfortunately, it might fall under different titles, making it very difficult to keep up with what foods contain the additive. MSGmyth.com lists other names for MSG, including monopotassium glutamate and vegetable protein extract, and several additives that contain various amounts of MSG.

Everyone will not be affected the same by MSG, and perhaps some will experience no problems at all. The uncertain and somewhat frightening aspect of this compound is that it can cause a variety of symptoms over time that can lead to much greater, more permanent problems. It could also be argued that small amounts in any one food will not be a problem, but if small amounts are in several common foods that are consumed every day, the problem moves to a much graver scale.

http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/facts/the-dangers-of-monosodium-glutamate.htm



Đã được chỉnh sửa bởi aloevera - 30 Jan 2013 lúc 11:34am
ALOEVERA FERTILIZER
NO CHEMICAL HEAL YOUR SOIL
Quay về đầu
aloevera Xem từ trên xuống
Member
Member
Ảnh đại diện

Gia nhập: 28 Oct 2012
Status: Offline
Points: 1
Tùy chọn đăng bài Tùy chọn đăng bài   Thanks (0) Thanks(0)   Trích dẫn aloevera Trích dẫn  Trả lời bài Trả lời Direct Link To This Post Đã đăng: 30 Jan 2013 lúc 11:47am

Monosodium glutamate (MSG): Is it harmful?

What is MSG? Is it bad for you?

Answer

from Katherine Zeratsky, R.D., L.D.

Monosodium glutamate (MSG) is a flavor enhancer commonly added to Chinese food, canned vegetables, soups and processed meats. Although the Food and Drug Administration (FDA) has classified MSG as a food ingredient that's "generally recognized as safe," the use of MSG remains controversial. For this reason, when MSG is added to food, the FDA requires that it be listed on the label.

MSG has been used as a food additive for decades. Over the years, the FDA has received many anecdotal reports of adverse reactions to foods containing MSG. These reactions — known as MSG symptom complex — include:

  • Headache
  • Flushing
  • Sweating
  • Facial pressure or tightness
  • Numbness, tingling or burning in the face, neck and other areas
  • Rapid, fluttering heartbeats (heart palpitations)
  • Chest pain
  • Nausea
  • Weakness

However, researchers have found no definitive evidence of a link between MSG and these symptoms. Researchers acknowledge, though, that a small percentage of people may have short-term reactions to MSG. Symptoms are usually mild and don't require treatment. The only way to prevent a reaction is to avoid foods containing MSG.

http://www.mayoclinic.com/health/monosodium-glutamate/AN01251

ALOEVERA FERTILIZER
NO CHEMICAL HEAL YOUR SOIL
Quay về đầu
 Trả lời bài  Trả lời bài  Trang  <1234 6>
  Share Topic   

Di chuyển nhanh Những sự cho phép của diễn đàn Xem từ trên xuống

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.03
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Trang này được hoàn thành trong 0.844 Giây.